Roemenië is misschien niet het eerste vakantieland wat je in gedachten neemt. Toch kun je er heerlijk verblijven en het is bovendien een goedkope vakantiebestemming. Ik ben er een aantal keer geweest en altijd met veel plezier. Kende jij deze grappige weetjes over Roemenië al?

10 interessante en grappige weetjes over Roemenië

1. Wist je dat Timișoara een van de eerste Europese steden was met elektrische straatverlichting?

Deze had je vast en zeker niet verwacht in het lijstje van interessante en grappige weetjes over Roemenië. Een meer logische stad lijkt Parijs of misschien Londen. We kunnen echter naar Roemenië afreizen om een van de eerste Europese steden met elektrische straatverlichting te ontdekken! In het kunstmuseum van Timișoara kun je hier meer over te weten komen. De pers reageerde euforisch. Elektrische verlichting was zoveel beter dan gasverlichting! De historische dag was 12 november 1884. De een zal je vertellen dat Timișoara de allereerste stad was met elektrische straatverlichting, de ander zal zeggen dat het de derde was. Welk nummer de stad ook krijgt, het was beslist een prestatie.

Vandaag de dag zou je dat niet verwachten van een kleinere Roemeense stad. Maar in die tijd hoorde Timișoara bij Oostenrijk-Hongarije. In 1855 werd Timișoara de eerste stad met straatverlichting binnen de Habsburgse monarchie. Ook kreeg de stad de Roemeense primeur voor de eerste telegraafdienst. Timișoara was beslist een pionier. De stad is ook bekend door de eerste Roemeense voetbalwedstrijd, film en asfaltweg.

Timisoara

2. Wist je dat Roemenië groter is dan Nederland, België, Zwitserland én Oostenrijk?

Een van de meest interessante en grappige weetjes over Roemenië is dat het land een oppervlakte van 238.397 km² heeft. Voor onze begrippen is dat enorm! Dat betekent dat er nog van alles te ontdekken valt. Als je een rondreis door Roemenië maakt, houd er dan wel rekening mee dat je een behoorlijke reistijd incalculeert. De wegen worden steeds beter, maar zeker wanneer je het binnenland intrekt, laat dit nog wel eens te wensen over. Voordeel is wel dat er in Roemenië eigenlijk nooit files staan. Alleen de hoofdstad van Roemenië kent nog wel eens knelpunten in de spits.

3. Wist je dat de best beschermde delta van Europa in Roemenië ligt?

De Donaudelta (ook bekend onder de Engelse benaming Danube Delta) is een schitterend natuurgebied, waar vooral vogelspotters hun hart op kunnen halen. Er leven maar liefst 300 verschillende soorten vogels. Verder kun je er meer dan 160 vissoorten vinden.

Lees ook:  Oud en nieuw vieren in Europa

Er leven ook nog veel meer wilde dieren in dit gebied. Wat dacht je ervan om wilde paarden te zien grazen? De delta wordt elk jaar maar liefst 40 meter breder, door de natuurlijke afzet van de rivier. Er leven ook zeldzame grondeekhoorns, nertsen en bunzingen.

Donaudelta Roemenië

4. Wist je dat je in Roemenië het zwaarste gebouw ter wereld vindt?

Het Parlementsgebouw verslaat dit record in alle opzichten. Het is een bijzonder gebouw dat onder de grond even ‘hoog’ is als boven de grond. Verder is dit het duurste administratieve gebouw ter wereld. Het werd gebouwd voor de dictator Ceaucescu en daar zit meteen een triest verhaal aan vast. 20.000 arbeiders werkten in ploegen 24 uur per dag aan het paleis. De mensen die op de plaats van de avenue woonden, die Ceaucescu voor ogen had als uitzicht, moesten gedwongen verhuizen. Er moest een complete wijk plaatsmaken voor de plannen van de dictator. Grafstenen waren er niet in die tijd voor de gewone man. Al het marmer ging op aan het paleis.

Parlementspaleis Boekarest

Geen wonder, want Ceaucescu had voor ogen dat het paleis volledig van Roemeense producten gemaakt moest zijn. Alleen de mahoniehouten deuren waren import, en dan ook nog eens als geschenk. Wanneer je naar boven kijkt, zie je in elke kamer minstens 1 kroonluchter. Eentje weegt er maar liefst 5 ton! Vandaag de dag zou een dergelijk paleis zo’n 3 miljard euro kosten. Van de 1100 kamers worden er overigens maar 400 gebruikt. Het is beslist een mooi gebouw om te zien, maar ga je het bezoeken, denk er dan ook aan dat het gebouw in de volksmond ook wel ‘Huis van het volk’ wordt genoemd. Dat is beslist niet voor niets!

Kroonluchter Parlementspaleis Boekarest

5. Wist je dat er veel Roemeense monumenten op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan?

Als we op reis gaan, zijn we toch wel enigszins gevleid als we iets kunnen bezoeken wat werelderfgoed is. Zoiets moet toch wel bijzonder zijn? Nu, dat zijn de hoogtepunten van Roemenië ook wel. De eerder genoemde Donaudelta staat op de Werelderfgoedlijst, maar er zijn nog meer zaken. Denk daarbij aan het oude centrum van Sighisoara, maar ook aan het Horezu-klooster. De houten kerken van Maramures, waaronder de houten kerk van Barsana en de Biserica din Deal in Ieud. Wat je in de kerken in Roemenië zeker zal opvallen, zijn de vele muurschilderingen. Vaak is zelfs het plafond voorzien van complete taferelen.

Schilderingen kerken Roemenië

6. Wist je dat Roemenen speciale tradities hebben voor Pasen?

Een van de grappige weetjes over Roemenië is dat ze Pasen net even anders vieren dan wij. Wij zijn al blij met onze ‘Tweede Paasdag’, omdat veel landen maar één dag Pasen vieren. Maar in Roemenië vieren ze maar liefst 3 dagen Pasen. Hiervoor krijgt men echter geen extra vrije dag. Pasen valt in Roemenië wel altijd op andere dagen dan in Nederland en België. Het wordt ook wel ‘Orthodox Pasen’ genoemd. Zoals wij de kerstnachtdienst hebben, kent Roemenië ook een paasnachtdienst. Tijdens deze dienst steekt men voor iedereen een kaars aan. Deze wordt brandend mee de kerk uit genomen. Er worden wensen uitgesproken vanwege de opstanding van Jezus Christus. Die worden nog eens herhaald als men een ei eet, bijvoorbeeld bij het ontbijt op de paaszondag. De eitjes worden tegen elkaar getikt, een soort proosten met eieren dus! De kleuren van beschilderde eieren zijn vaak zwart, rood en geel. Het geel staat voor het licht, het rood voor het bloed van Christus en het zwart voor Zijn lijden.

Lees ook:  De historische binnenstad van Dordrecht: 10 bezienswaardigheden & tips voor overnachten
Pasen in Roemenië

7. Wist je dat je in Roemenië nog vaak paard en wagen tegenkomt?

In Boekarest zal je dit niet vaak zien, maar zodra je het platteland bereikt, zijn ze er: paard en wagens. Het wordt nog volop gebruikt als vervoersmiddel. Lang niet iedereen heeft een auto in Roemenië. Er zijn nog zo’n 750.000 paardenkarren in gebruik, volgens de cijfers, maar het zouden er ook best meer kunnen zijn. De Roma rijden nog traditioneel met woonwagens die getrokken worden door paarden. Aan de ene kant is dit wellicht een van de meest grappige weetjes over Roemenië, aan de andere kant toont dit ook nog de schrijnende armoede in het land.

8. Wist je dat ze in Roemenië naamdagen vieren?

De naamdag is eigenlijk een soort gedenkdag van een heilige. Je bent dan dus eigenlijk vernoemd naar een heilige, dit kan je roepnaam of doopnaam zijn. Omdat Roemenië grotendeels orthodox is, krijgen veel mensen ook een orthodoxe naam. Er is een vaste kalender met de meest voorkomende namen. Je krijgt felicitaties op die dag en wordt vaak ook verrast met bijvoorbeeld een bloem, wanneer je zoals ik een bloemennaam hebt. Mijn naamdag valt op 23 augustus, en die van jou? Op mijnnaamdag.nl kun je het uitzoeken.

9. Wist je dat een van de grootste ondergrondse gletsjers in Roemenië ligt?

De tweede grootste gletsjer van heel Europa, om precies te zijn. In de Apunesi-bergen vind je de grootste ondergrondse gletsjer van Roemenië. Een indrukwekkend natuurverschijnsel! De grot is hier al meer dan 3000 jaar te vinden. Natuurlijk is het hier behoorlijk koud, dus als je besluit om hier naartoe te gaan, kun je dat wellicht in de zomermaanden doen. Even lekker opfrissen!

10. Wist je dat Boekarest pas later de hoofdstad van Roemenië werd?

Boekarest bestaat eigenlijk helemaal nog niet zo lang. De stad is pas aan het eind van de middeleeuwen, in 1459, opgericht. In 1861 werd het de hoofdstad van Roemenië. Geen vreemd jaartal, want in die tijd werd Roemenië eigenlijk pas opgericht. Walachije en Moldavië verklaarden zich onafhankelijk van Turkije. Dit was de eerste stap naar zelfstandigheid. Boekarest werd in zijn ‘goede periode’ ook wel ‘Klein Parijs’ of ‘Parijs van het Oosten’ genoemd. Door het communistische regime verdween dit beeld grotendeels. De stad is echter nog steeds de moeite waard om te bezoeken.

Bezienswaardigheden Boekarest

Boekarest mag dan niet op ons lijstje met goedkoopste steden in Europa voor een stedentrip staan, toch is het leven in de stad niet duur en er valt van alles te beleven. Wij kunnen je deze bestemming echt aanraden. Benieuwd wat er te zien is? Over een poosje komen we met een aantal leuke bezienswaardigheden in Boekarest.

Parkeren Schiphol Airport

Ben jij al eens in Roemenië geweest en wat is jou het meest bijgebleven van je bezoek?


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

  1. Ik heb mij eigenlijk nog nooit zo verdiept in Roemenië, had altijd het idee dat het weinig te bieden had, maar als ik jouw lijstje zo zie, dan heb ik mij daar duidelijk in vergist.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *